Unutkan Dory’den Unutulamazlar

‘Plan yapmanın nesi iyi? Benim hiçbir zaman bir planım olmadı. Anne babamı kaybetmeyi planladım mı? Hayır. Marlin’ı bulmayı planladım mı? Hayır. Sen ve ben karşılaşmamızı planladık mı? Hayır, sanmıyorum. Çünkü hayatta en güzel şeyler tesadüfen olur çünkü hayat böyle birşey. Hayat senin ve benim dışarıda kocaman okyanusta olmamızdır, burada aptal cam bir kutunun içinde değil.”

 

Filmin sonunda ‘Unforgettable’ çalıyor. Yani ‘Unutulamaz’.

Nat King Cole’un meşhur ettiği, 1951 yılına ait bir Irving Gordon bestesi.

Gordon ilk besteyi tamamladığında adı ‘Uncomparable’ (Karşılaştırılamaz) mış. Plak şirketi şarkının adını değiştirmesini istemişler Gordon’dan.

65 yıldır kimler kimler söylemedi ki bu şarkıyı. Kızı Natalie Cole’a ölmüş babası ile düet bile yaptırdılar.

Dinah Washington, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Johnny Mathis, Diane Schuur, George Benson sadece bazıları.

Son olarak bu şarkıyı yeniden seslendiren isim Sia. Avustralyalı sanatçı oldukça uzun süredir müzik dünyasının içinde. Hatta müzisyen olan babası ve kuzeni olan Men at Work grubundan Colin Hay’i düşünürsek belki doğduğundan beri.

2003 yılında çevrilen Finding Nemo’dan sonra 2016’da Finding Dory’i izledik.

Oğlum Tuna sayesinde Nemo’nun her sahnesi defalarca aklıma kazındığı için, zaman zaman balık hafızalı Dory gibi olsam da, o filmi unutmam pek mümkün değil. 13 yıl sonra yeni neslin nasıl değiştiğini, verilen mesajların nasıl farklılaştığını ve netleştiğini görmek filmin gösterdiklerinden sadece birisi.

Futbol Terapi kitabında, Napoleon Hill’in bir sözünden yola çıktık: ‘Düşündüğün her şeyi gerçekleştirebilirsin.’

Dory, paracanthurus, yani mavi cerrahbalığı cinsi sevimli bir sarı lacivert yaratık. İlk filmde bir yan karakter olarak izledik onu, ancak o filmdeki en önemli sahnelerde yine onun sözleri vardı.

Kayıp balık Nemo’nun babasının planlı ve risklerden mümkün olduğunca uzak kalan yaklaşımlarına verdiği yanıtlar ve zor anlarda bulduğu çözümlerle dikkat çekmişti. O yüzdendir ki 13 yıl sonra artık onun filminde, Nemo ve babası yan karakterler olarak yer alıyorlar.

Asıl yıldız her zaman Dory oldu aslında.

İşler çok zorlaştığı zaman, her zaman başka bir yol vardır.

dory-2

Çocuklara Disney filmlerinde verilen mesajlarla ilgili birçok felaket senaryosu var. YouTube onlarla dolu. Komplo teorisyenlerinden, insanlara azıcık da olsa ümit veren her şeye karşı bir karartma kampanyası yürüten kurban rolü severlere kadar  birçok kişinin ödünü patlatan sözler var filmlerin çoğunda.

Bu filmde de birçok mesaj var ama çok net olan sadece bir tane:

Her çıkmazdan çıkmanın mutlaka başka bir yolu vardır.

Düşünmek ve korkmak değil, hissetmek ve eyleme geçmek bizi çözüme götürür.

O zaman Dory’nin dediğine geliyoruz:

Sadece yüzmeye devam et…

 

destekdukkan

 

 

Related posts

Leave a Comment